Odborníci na miniinvazivní ušní chirurgii se opět sjedou do Fakultní nemocnice Olomouc. Čeká je unikátní dvoudenní kurz

1. 9. 2022

Jen párkrát v roce mají ušní chirurgové zaměření na miniinvazivní ušní operace možnost zúčastnit se mezinárodního kurzu věnovaného speciálně tomuto bouřlivě se rozvíjejícímu oboru. Jedna z mála takových akcí na světě se koná v Olomouci, kde ji pořádá Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Letošní ročník se za účasti špiček oboru uskuteční ve dnech 5. a 6. září.

  • Z loňského ročníku The Central European Endoscopic Ear Surgery Course.

 

Loňský ročník mezinárodního kurzu miniinvazivní ušní chirurgie se v Olomouci konal ve stínu koronavirových epidemických opatření. „Část účastníků zejména ze zámoří k nám kvůli tomu vůbec nemohla přicestovat a měla možnost být ‚přítomna‘ pouze v online režimu. To už nám snad letos nehrozí, takže se tentokrát můžeme těšit také na špičkového ušního chirurga a jednoho ze zakladatelů oboru Joăa Noqueiry z Brazílie. Účastnící kurzu přijíždějí z blízkého i vzdáleného zahraničí, letos máme nejvíce účastníků z Polska a nejvzdálenější jsou z Kanady či Spojených arabských emirátů. Zvláštností letošního ročníku je naopak absence účastníků z Ruska, takže je vidět, že válka na Ukrajině má nepřímý dopad i na rozvoj ušní chirurgie v těchto zemích,“ zmiňuje přednosta pořádající Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Olomouc doc. MUDr. Richard Salzman, Ph.D.

Na operačních sálech Fakultní nemocnice Olomouc a na pitevně Ústavu normální anatomie Lékařské fakulty Univerzity Palackého bude letos přítomno celkem 22 účastníků kurzu. „Zaznamenáníhodné je, že až na dva české lékaře půjde jinak výhradně o cizince, což je z hlediska zájmu o tento dynamický obor poměrně smutné. Naopak velký zájem je z Polska, takže se mohu domnívat, že nás severní sousedé v tomto oboru, v němž máme před nimi doposud náskok, brzy předeženou,“ konstatuje docent Salzman.

Hlavním programem kurzu jsou ušní endoskopické operace, při nichž nejsou potřebné vnější řezy. „Jsou tedy nejen kratší, ale také ve většině případů nebolestivé. Pacienti odcházejí obvykle následující den domů a lék na bolest vyžadují jen naprosto výjimečně,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Richard Salzman, Ph.D., jenž tento inovativní chirurgický postup v roce 2014 v České republice zavedl. Doposud má olomoucká ORL klinika v této miniinvazivní operativě u nás vůdčí roli. „Také proto na naši kliniku každoročně přijíždějí četní stážisté se zájmem o tento typ operování,“ dodává docent Salzman.

Mezinárodního kurz miniinvazivní ušní chirurgie není jedinou významnou akcí, kterou Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Olomouc letos v září pořádá. Další bude například workshop Nemocí slinných žláz, který proběhne 12. září pod taktovkou prof. MUDr. Ivo Stárka, CSc., nebo workshop Rehabilitace hlasu po laryngektomii pomocí hlasové protézy, jenž se na klinice uskuteční 27. září pod vedením MUDr. Martina Brože, Ph.D.